Nieuwe PLC voor TGBT bij GSK

Op 2e kerstdag was er een interessante test gepland bij GSK (GlaxoSmithKline Pharmaceuticals) in Rixensart. Hier worden geneesmiddelen en vaccins gemaakt. Verder ook producten zonder voorschrift voor consumentengezondheid (denk maar aan mond- en lichaamsverzorging).

Om de verschillende gebouwen van elektriciteit te voorzien staan er meerdere TGBT’s (laagspannings verdeelborden) die voorzien zijn van een netaansluiting en in parallel een noodstroomvoorziening met een generator. Een UPS zorgt dat de stroom in het gebouw niet wegvalt wanneer er een onderbreking is en de generatoren nog moeten opstarten. Om te zorgen dat de productie niet in gevaar komt is het belangrijk dat het systeem betrouwbaar is.

De aansturing van deze TGBT gebeurt daarom via een PLC. Via Schneider werd Arcsom gevraagd om nieuwe software te schrijven voor een PLC en deze te testen op de installatie. Deze test kon enkel gebeuren wanneer de productie stilgelegd was zodat op 26 december Ronald met enkele technici van GSK aan de slag kon om te zien of alles werkte zoals voorzien was.

Het is best wel indrukwekkend om te zien hoe de omschakeling van normaal naar secours bij een stroomverbruik van 800 A vlot verliep.

De test was geslaagd en de klant was tevreden met het resultaat.  De spanning van ’s morgens was weg en iedereen kon nadien terug naar vakantiemodus.